Klas Hallberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Klas Hallberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Folk tackar Klas för sina skilsmässor

4:13 min

Han är droppen som får bägaren att rinna över. Så förklarar inspiratören och föreläsaren Klas Hallberg att personer ur hans publik har valt att bryta sina äktenskap.

– Det har hänt att folk berättat att de gift sig, skilt sig eller sagt upp sig. Det blir ju lite hisnande när någon berättar att jag fick dem att skilja sig. Men i det läget vet ju jag att att jag råkade vara droppen som fick bägaren att rinna över. Det var ju ytspänning på den bägaren då, säger Klas Hallberg. 

Att Klas blir så trovärdig tror han själv beror på att han inte utger sig för att ha några patentsvar eller talar om för människor hur dom ska göra.

– Jag går nog egentligen runt och ställer frågor istället. Lite som en vardagspsykolog, eller husfilosof som mina kollegor brukar kalla mig, berättar Klas vidare. 

Det faktum att många av oss inte lutar oss på en tro idag, tror Klas, gör att vi söker andra ledstänger.

– Vi har för mycket frihet och vi står nog inte riktigt ut med den, så vad vi gör är att vi skapar nya levnadsregler, nya ledstänger att hålla i. Så jag brukar lite skämtsamt säga att vi istället för att tro på Gud så har vi börjat tro vi på fullkorn. Och då gäller det att ge fullkornet lite lagom mycket betydelse i vårt liv så att inte fullkornet tar över. Jag vill gärna påminna alla om att vi ska leva livet också, inte bara genomföra det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista