Anna Starbrink (FP) och Rossana Dinamarca (V): Foto: Sveriges Radio.
1 av 3
Anna Starbrink (FP) och Rossana Dinamarca (V): Foto: Sveriges Radio.
Rosanna Dinamarca (V) och Anna Starbrink (FP). Foto: Malin Hoelstad och Claudio Bresciani /TT.
2 av 3
Rosanna Dinamarca (V) och Anna Starbrink (FP). Foto: Malin Hoelstad och Claudio Bresciani /TT.
Rossana Dinamarca (V) i P5 STHLM. Foto: Nichol von Shoenberg /Sveriges Radio.
3 av 3
Rossana Dinamarca (V) i P5 STHLM. Foto: Nichol von Shoenberg /Sveriges Radio.

Het debatt om aborter

5:07 min

Alliansen i Stockholms läns landsting sänker ersättningen för medicinska aborter, vilket får oppositionen att gå i taket.

Alliansen ändrar ersättningen för medicinska aborter som ett led i Stockholms stora besparingsplan.

– Vi använder de pengar vi frigör till annan vård för att fler patienter ska få ännu mer och ännu bättre vård, förklarar landstingsråd Anna Starbrink (FP).

Landstinget har tidigare gett ersättning för att öka antalet medicinska aborter. Då får kvinnan ett piller som stöter ut fostret och hon behöver oftast inte bli inlagd på sjukhus.

Kirurgiska aborter kostar mer. Då krävs ett kirurgiskt ingrepp som gör att kvinnan behöver mer vård.

Nu konstaterar landstinget att antalet medicinska aborter är ungefär lika många som antalet kirurgiska. Därför behövs inte ersättningen längre, anser den borgerliga alliansen.

– Ska vi fortsätta överkompensera och betala mer än vad vården kostar? Nej, det tycker inte vi är rimligt, säger Anna Starbrink (FP).

Förslaget är att sänkningen genomförs successivt med 1 000 kronor 2015, och ytterligare 1 000 kronor 2016 respektive 2017. På så sätt kan landstinget spara två miljoner kronor per år.

Men Rossana Dinamarca (V) säger att beslutet kommer att slå hårt mot länets kvinnor. 

– Jag blir förvånad att ett parti om Folkpartiet, som utger sig för att vara ett feministiskt parti, ger sig på aborträtten. Det blir svårare för kvinnor att få en abort genomförd.

Rossana Dinamarca (V) säger att abortkliniker kommer försvinna. Konsekvensen blir att kvinnorna kommer att bli hänvisade till större sjukhus med längre köer.

– Vi vet alla att när det gäller abort är alla dagar viktiga, att man så tidigt som möjligt får genomföra aborten, säger hon.

– Jag är glad att du talar så varmt om den privata kvinnosjukvården, svarar Anna Starkbrink (FP) som bestämt säger att abortsätter står sig helt stark i Stockholm.

Men Rossana Dinamarca (V) anser att beslutet är anmärkningsvärt.

– Förklara för mig hur det kommer sig att landstinget, med en budget på 85 miljarder kronor, ska ta bort två miljoner kronor från abortvården. Jag fattar inte ens tanken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista