Ekonomiprofessorn Micael Dahlén
Ekonomiprofessorn Micael Dahlén. Foto: Monika Bohman/Sveriges Radio

Han har träffat världens mest fruktade mördare

3:05 min

Professorn Micael Dahlén har träffat den amerikanska seriemördaren Charles Manson och ytterligare några av världens mest kända massmördare.

Han beskriver sig själv som en besatt professor med konstnärsdrömmar. Till vardags är Micael Dahlén professor på Handelshögskolan. För ett par år sedan sökte han upp några av världens mest kända massmördare, och skrev en bok om dem.

– Det var läskigt att hålla på med det. Men jag är väldigt nyfiken på hur människor fungerar och inte fungerar. Jag försöker förstå hur jag själv ska bli en bra människa förr eller senare, säger Micael Dahlén.

Boken heter Monster och beskriver bland annat mötet med "den danska demonen" Peter Lundin. Han har nekat till brott, men är dömd för att ha vridit nacken av flera personer.

Charles Manson är en annan av massmördarna som Micael Dahlén har träffat - den amerikanska seriemördaren som har blivit en symbol för ondska. Han möter Dorothea Puentes som hade trädgården fulla med benrester, kannibalen Issei Sagawa, Wayne Los bakom en våldsam skolmassaker.

– Det jag lärde mig var att det finns ett mörker i oss alla. Det är inte så att vissa bara är varlser av mörker, eller bara av ljus, säger han och fortsätter:

– Det fanns ändå beröringspunkter i deras drömmar och uppväxt som jag kunde känna igen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista