Micael Dahlén. Foto: Gurgin Bakircioglu/Sveriges Radio
Micael Dahlén kramar, sin nya vana trogen, om Mia och Gurgin. Foto: Gurgin Bakircioglu/Sveriges Radio

Micael Dahlén ändrade 40 vanor på ett år

2:06 min

Micael Dahlén tog tjänstledigt i ett år för att möta verkligheten och vara nyfiken. Det resulterade i 40 nya vanor. 

Ekonomiprofessorn Micael Dahlén gav ett nyårslöfte inför 2014, att förändra 40 vanor under det kommande året. En vana han bestämde sig för att lägga sig till med var att börja kramas mer:

– Jag vill inte tycka att det var så läskigt att kramas. Jag har aldrig känt mig bekväm med det och tänkt att folk vill nog inte krama mig. Men som professor har jag ju läst och vet ju att kramar är jättebra. Man mår bättre av dom.

Men eftersom Micael är väldigt blyg så blev detta en av de svårare uppgifterna under året. Han bestämde sig därför att ge sig i kast med kramandet och gick ut på stan i Stockholm mitt i rusningstrafik. Men det var tufft. Jag kunde inte sova natten innan och har nog aldrig varit så rädd, berättar Micael:

– Jag gick fram till vilt främmande människor och frågade om de ville ha en kram och förvånansvärt många tackade ja! Det var jättehäftigt! Jag fick en sådan enorm kick av det och det gick så otroligt mycket snabbare än vad jag trott. Efter 45 minuter så var det inte svårt längre. Jag blev riktigt hög, så där som man kan bli efter att ha överlevt "Fritt fall" i en nöjespark, så att hela kroppen skakar och man vill slänga sig upp igen. Det var jättehäftigt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista