Lennart Bång gör succévideo om mobbning

1:09 min

Lennart Bång har gjort en video om mobbning som heter Stå upp för de tysta - en film som på drygt en vecka setts av 300 000 personer i sociala medier.

Filmen, som är knappt elva minuter lång, beskriver hur det känns att bli mobbad. Skaparen Lennart Bång blev själv blivit mobbad som liten, men hans klasskamrat hade det ännu värre.

– En kille i min klass, som vi i filmen kallar Roland, blev hårt mobbad och det har följt mig hela livet. Jag kan inte minnas att jag gjorde något, eller att någon gjorde något. Det är hemskt hur han blev behandlad.

En ny rapport från Friends visar att omkring 60 000 barn i Sverige blir mobbade - en nivån som är konstant sedan 20 år tillbaka.

Lennart Bång vill att fler ska få upp ögonen för hur förödande mobbning kan vara - och verkar lyckas. På drygt en vecka har videon visats över 300 000 gånger i sociala medier och Lennart är överväldigad av responsen.

– Mobbade känner tröst och mobbare har skrivit långa förlåtelsebrev. Massa lärare och föreläsare vill visa filmen i skolor. Jag har inte riktigt fattat det än, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista