XOV trött på att framstå som offer

2:22 min

Han växte upp i Tensta utan sin pappa, förlorade sitt företag och fick skyhöga skulder. Men artisten XOV, Damian Ardestani, vill inte prata om sina motgångar som något negativt.

Damian Ardestani drömde om att bli artist, sa upp sig från jobbet och satsade alla pengar på att starta ett eget skivbolag. Men det blev inte som han hade tänkt. Bolaget kraschade och Damien stod plötsligt barskrapad, med varken jobb eller bostad.

Men det jobbigaste var att alla tyckte så synd om honom.

– Det värsta jag vet är att bli betraktad som ett offer, säger han.

Efter kraschen ville Damian bara vara ifred.

– Jag hamnade ute i skärgården på 15 kvadratmeter, utan toalett, och skaffade en hund.

Damien beskriver perioden som en vändpunkt. Här kunde han fokusera helt på sina känslor och sin musik. Han hittade sin grej och skrev sina låtar.

– Jag kunde skapa från ett väldigt ärligt ställe i mig själv.

Plötsligt ville stora skivbolag i USA signa honom som låtskrivare. Men han nobbade dem och tackade nej till miljonerna. Han ville bli artist.

-- Jag gick på min magkänsla, trots att jag hade kunnat rädda min ekonomi. Men jag vet att pengar inte är synonymt med glädje eller lycka.

Det modiga beslutet visade sig vara rätt. En dag blev Damian kontaktad av den nyzeeländska popstjärnan Lorde via Twitter och plötsligt gjorde han soundtracket till den amerikanska storfilmen Hunger Games - Mockingjay.

Nu är XOV mycket i Los Angeles och jobbar med sin musik - en stor skillnad mot uppväxten i Stockholmsförorten Tensta där allt startade. Där växte han upp med sin ensamstående mamma och eritreanska vänner. Pappan var narkoman och har aldrig funnits där. '

Men i dag, när Damian Ardestani ser tillbaka på sin väg till toppen, är han tacksam.

– Trots att det har varit mycket nedgångar och så mycket smärta har det varit det bästa som har hänt mig. Jag är inte ens 30 och har varit med om så himla mycket saker. Jag har lärt mig meningen med mitt liv - att använda min historia och vända mörka saker till något positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista