Daisey Ridley som Rey i en scen från den nya Star Wars-filmen The Force Awakens. Foto: Film Frame/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 via AP/TT.
Daisey Ridley som Rey i en scen från den nya Star Wars-filmen The Force Awakens. Foto: Film Frame/Disney/Copyright Lucasfilm 2015 via AP/TT.

Första IMAX-biografen öppnar i Solna

1:11 min

Sverige får snart sin första kommersiella IMAX-salong. I november visas filmer med högre bildkvalité i storformat i Solna.

– Man har filmduken platt framför sig från golv till tak och sida till sida, säger Sture Johansson som är programdirektör vid SF Bio.

Men det är inte bara tekniken inne i salongen som kännetecknar IMAX. Filmskapare kan dessutom spela in sina filmer med speciella kameror där de kan bearbeta varenda bildruta.

– Man går ett extra varv och får en fantastisk bildupplösning. Det är en makalös upplevelse, säger Sture Johansson.

Star Wars och den senaste Bond-filmen är exempel på filmer som spelats in med IMAX-kamera. Problemet är att kamerorna är så få och att de är svåra att få tag på.

När salongen i Solna slår upp sina dörrar i köpcentret Mall of Scandinavia är Bond först ut på duken. Men salongen håller även på att förhandla om andra delen av Hunger Games: Mocking Jay och Star Wars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista