Patric Nilsson på UD:s konsulära byrå angående skärpta regler om hjälp till svenskar i nöd utomlands.
1 av 2
Patric Nilsson. Foto: Maja Suslin/TT
Sven Mellander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg under inspelningarna av "Sällskapsresan". Foto: Gunnar Lantz/TT
2 av 2
Sven Mellander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg under inspelningarna av "Sällskapsresan". Foto: Gunnar Lantz/TT

Fler anmälningar om försvunna svenskar

4:41 min

Fler anmäls som försvunna på utlandsresan. Det menar Utrikesdepartementets departementssekreterare Patric Nilsson, gäst i Talkshow idag.

Och det är sociala medier som skruvar upp förväntningarna som anhöriga har när det gäller att just visa livstecken när du är ute på resa.

– Förr kunde det räcka med ett vykort från Mallorca som kom fram en vecka efter att du kommit hem. Idag får vi in anmälningar för att någon inte uppdaterat sin blogg på tre dagar, säger Patric Nilsson.

Blir det här vanligare?

– Ja, det tycker jag nog att vi ser att det ökar. Det är fantastiskt hur vi kan kommunicera idag men det spär också på oron när man inte når en person som är ute och reser.

Många tror att det först och främst är UD som de ska vända sig till när de misstänker att deras anhöriga är försvunnen. Men så är det inte säger Patric Nilsson.

– Det är svenska polisen som ska ta emot anmälan och bedöma om den ska slussas vidare till polis i det land det gäller. Vi kan bara ge råd och information, säger Patric Nilsson.

Det är två olika beteenden som krockar menar han. Dels att vi kan ha en tendens att koppla av från sociala medier och mobiltelefoner när vi är ute och reser. Och att anhöriga sitter hemma och är vana vid att du är ständigt uppkopplad.

– Finns det en befogad oro och ett väldigt avvikande beteende är det klart att man ska anmäla. Men annars är mitt tips till anhöriga att ta det lugnt. Och till resenärer att skicka ett mess då och då så att folk därhemma inte oroar sig i onödan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista