Evin Cetin. Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio
Evin Cetin. Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio

Nu i P5: Evin Cetin vill bygga skola i Kobane

Stockholmaren Evin Cetin arbetar för att få till en skola i den syriska staden Kobane. Initiativet kom delvis till för att hedra de ungdomar som omkom när en explosion detonerade vid ett kurdiskt kulturcenter i turkiska staden Suruc. 

Evin Cetin fanns i sommar på plats i Suruc för att delta i hjälpinsatser in till barnen i den syriska staden Kobane. När hon var där kom hon i kontakt och pratade flera av ungdomarna som också fanns på plats.

Flera hundra ungdomar befann vid kulturcentret som en del i ett sommarläger med mål att återbygga Kobane.

– Jag och de jag var med hade varit inne i staden Kobane och där såg vi ruinerna och de totalt sönderbombade skolorna. Men mitt i de här ruinerna var det barn som lekte. När vi såg en skola som var totalt sönderbombad men att det ändå fanns en del skolbänkar då tänkte vi, tänk om vi kan bygga upp den här skolan? Och det hade vi även pratat om med ungdomar på plats vid kulturcentret i Suruc.

Hjälpinsatserna som Evin Cetin är med och bedriver är privata initiativ.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista