Christina Gynnå Oguz
Christina Gynnå Oguz. Foto: Privat/Daniel Kindstrand/TT.

"Att knarka borde inte vara olagligt"

8:20 min

Sverige måste avkriminalisera drogbruk, menar Christina Gynnå Oguz, tidigare departementsråd i Socialdepartementet.

– Att man bestraffar folk som tar droger gör att många drar sig för att söka hjälp. I vilka andra fall bestraffar vi människor för att de tar ett gift?, undrar Christina Gynnå Oguz.

I en debattartikel i Aftonbladet har Christina tillsammans med den Sveriges tidigare nationella narkotikapolitiska samordnare Björn Fries (V) fört fram kritik mot hur vi i Sverige gör missbrukarna till brottslingar. FN:s narkotikakonventioner som Sverige anslutit sig till går inte ut på att straffa användarna, menar hon.

– Vi ligger näst högst i EU när det gäller narkotikadödlighet. Nästan 800 människor per år dör och väldigt många av dem är unga. Det är fler än de som dör i trafiken. Det är dags att ompröva politiken, säger hon.

Christina Gynnå Oguz menar att vi ligger lågt i narkotikabruket bland unga sett till en europanivå men medelhögt vad det gäller äldre missbrukare.

– Det verkar som att strafftänkandet inte avskräcker människor från att missbruka, säger hon.

Christina Gynnå Oguz hoppas kunna skapa debatt med artikeln och lyfta frågan om hur drogberoende människor har det i Sverige.

– Vi vet att det finns människor i alla partier som tänker som vi. Vi hoppas få igång ett samtal, säger Christina Gynnå Oguz.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista