Patric Nilsson står framför en världskarta.
Patric Nilsson från Utrikesdepartementet. Foto: Privat

Så påverkas resandet av läget i Europa

7:43 min

Patric Nilsson från Utrikesdepartementet berättar om hur läget i Europa påverkar svenskarnas resande och vilka frågor som är vanligast förekommande just nu. 

– Jag upplever det som att svenskarna ser mer utifrån den humanitära delen och tänker mer på hur de kan bistå än att de bekymrar sig för hur situationen påverkar deras semesterresa säger Patric Nilsson, sekreterare på Utrikesdepartementet..

– Visst kan det påverka en persons semesterresa. Om man ska till öar som till exempel Kos eller Lesbos i Grekland så kan man ju inte sätta på sig skygglappar. Men många vill hjälpa på plats och jag tycker rent personligt att det är fantastiskt att se den empati som svenskarna visar.

Att flyktingsituationen i Europa skulle påverka resandet negativt, att resandet skulle minska, ser man inte från UD:s sida.

– Nej, det verkar inte påverka det traditionella resandet. Men tittar man på de platser där det är oroligt så vill svenskarna vara väl informerade och förberedda innan de ger sig av och det är ju bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista