Evin Cetin vill hjälpa till i staden Kobane
Evin Cetin vill hjälpa till i staden Kobane. Foto: Farzad Nouri/Sveriges Radio

Evin Cetin har sett kaoset i Kobane

Evin Cetin: De som drabbas hårdast av kriget är barnen
1:30 min

Barn i Syrien kan gå till en kiosk och inte veta om de kommer tillbaka levande. Därför startade stockholmaren Evin Cetin en insamling för att hjälpa barnen i Kobane.

I staden Kobane är det många barn som blivit föräldralösa. Staden är helt sönderbombad, berättar stockholmare Evin Cetin.

– En natt hade IS tagit sig in i staden, som då kurderna kontrollerna, och under en natt hade över 250 personer brutalt avrättats.

– Vi hör ofta siffror, men vi glömmer ofta bort vad som händer med alla de barn som förlorar sina föräldrar, säger Evin Cetin.

Evin Cetin ville hjälpa till och startade en insamling. Hon och några vänner åkte till den turkiska staden Suruc och ordnade med bland annat vatten och mjölkersättning till de minsta barnen.

-- Vad vi ville göra var att hjälpa till med sådant som vi tycker är självklart. 

Evin Cetin drog också igång initiativet att bygga en skola i Kobane. 

– Barnen lever en vardag under extrema hot, under bombexplosioner. De kan gå ut på gatan utan att veta vad som kommer hända.

– Man ska veta att de som drabbas hårdast av de konflikter som är i Mellanöstern, det är barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".