En kvinna bär sitt barn på tågstationen Beli Manastir, nära ungerska gränsen i Kroatien. Foto: AP Photo/Darko Bandic/TT.
Asylsökande måste vara noggranna i sina berättelser. Foto: AP Photo/Darko Bandic/TT.

Lång väg till asyl i Sverige

2:59 min

De flyktingar som söker asyl i Sverige måste bevisa att de behöver skydd. Saknar de dokumentation väntar en tuff utfrågning hos Migrationsverket.

– Det gäller att vi kan visa för Migrationsverket att personen är i behov av internationellt skydd. Man kanske har en hotbild på grund av att man är från ett område i ett land där det är oroligt, eller där det finns en individuell hotbild från en annan person eller myndigheter, säger advokat Linn Öst Nori, delägare på Stockholms Asylbyrå.

Ett annat krav är att den asylsökande visar att man inte kan leva i säkerhet någon annanstans i hemlandet. 

Bevisbördan ligger alltid på den asylsökande.

– Många gånger är det otroligt svårt att bevisa att man i behov av skydd.

Har man ingen dokumentation gör Migrationsverket en bedömning av personens trovärdighet. Det sker en intervju där man Migrationsverket bedömer hur sammanhängande och hur detaljerat den asylsökande berättar och svarar på frågor.

– Sen tittar man också på om personen ändrar sina uppgifter under asylprövningens gång. Det blir svårt i fall där man först efter en tid börjar berätta om saker som varit jättejobbiga, säger advokat Linn Öst Nori.

Så om man varit med om något hemskt och inte berättar det på en gång, för främmande människor i ett främmande land, kan det ligga en i fatet?

– Ja, tyvärr. Därför är det jätteviktigt att alla har ett bra juridiskt ombud om informerar om vad som är bra att tänka på och vet vad som är viktigt att berätta om.

Många människor som flyr har varit med om hemska saker. Vissa har blivit vittnen till hur Islamiska staten, IS, avrättat människor, vissa har sett familj och vänner dödas. 

Advokat Linn Öst Nori på Stockholms asylbyrå säger att det många gånger är svårt att få de asylsökande att berätta.

– Det är absolut ett problem. Dessutom kanske man kanske man kommer från ett land där rättssystemet ser helt annorlunda ut, där man inte litar på myndigheter och advokater.

Syrien är ett undantag. Läget i Syrien är så pass allvarligt just nu att alla syrier får asyl i Sverige.

– Kan du visa, med identitetshandlingar eller annat sätt, att du är från Syrien får du stanna i Sverige, säger advokat Linn Öst Nori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista