Flyktingbarn i Makedonien. Foto: Borce Popovski/TT
Flyktingbarn i Makedonien. Foto: Borce Popovski/TT

Gabriela är volontär i Makedonien

2:03 min

Hundratals flyktingar passerar Gabriela Andreevskas hemstad i södra Makedonien varje dag. Hon bestämde sig för att hjälpa till och ger därför slutkörda flyktingar mat, kläder, information och kramar.

Gabriela Andreevska bor i en liten stad i södra Makedonien med bara 4 000 invånare. Där passerar varje dag flera hundra flyktingar.

– Jag har aldrig sett något liknande. Folk sover överallt på gatan utan några förutsättningar. Det är hemskt.

Gabriela kände till den pågående flyktingkrisen sedan tidigare, men vittnar om att det var annorlunda att uppleva den i verkligheten.

– När de började campa i min stad var det omöjligt att titta bort.

Flyktingsituationen i Makedonien har nu alltså fått Gabriela att volontärarbeta och det finns flera anledningar till att hon tog det beslutet.

– Jag gör det dels på grund av mina värderingar men också för att jag är en civilrättsaktivist. Det är också politiskt, eftersom att jag tycker att det är löjligt att upprätthålla gränser som stänger dessa personer ute. Människor försöker sätta sig i säkerhet.

Gabriela vill också uppmana fler människor i Europa att ta ställning.

– Vi har ett mänskligt ansvar. Det bästa sättet att hjälpa är att bli en aktiv medborgare och försöka bidra till en positiv förändring. Varför måste människor fortfarande färdas dessa sträckor till fots och utsättas för faror och smugglare?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista