Sadibou Sy gästar P5 STHLM. Foto: Robert Bendtlinder/Sveriges Radio
Sadibou Sy gästar P5 STHLM. Foto: Robert Bendtlinder/Sveriges Radio

Sadibou tävlar i MMA - trots nedsatt syn

3:55 min

Sadibou Sy tävlar i kampsporten MMA. Det som skiljer Sadibou från motståndaren är att han bara har mellan 30 och 40 procent synförmåga.

Stockholmaren Sadibou Sy skulle i helgen gå IRFA 9 match i Solnahallen, men är tvungen att ställa in. En skada i benet hindrar honom från att gå in i buren. 

Ett problem som i vanliga fall inte hindrar Sadibou Sy att tävla är att han inte ser skarpt. Han har bara trettio till fyrtio procent synförmåga på grund av en kronisk inflammation i ögonen. 

– För mig har det funkat för jag har inte tänkt på det. Första gången jag klev in i en kampsportslokal så hade jag det här problemet. Så det är inget som har kommit och som jag har behövt anpassa mig efter eller ändra om. Utan det har varit med mig från dag ett när jag började med kampsport, säger Sadibou Sy. 

Sadibou Sy föddes inte med nedsatt syn utan fick problem med allergier när han var runt tolv år. Han gick till läkaren och fick olika ögondroppar och mediciner. Efter flera ingrepp har synen inte blivit bra och man vet inte om den kommer att bli det heller. 

– Sover jag bra och är utvilad då brukar synen ofta vara lite bättre. Den här inflammationen ligger som en hinna på hornhinnan som en extra vätska och den ligger inte helt jämnt, så ibland kan jag få en jätteskarp syn och så försvinner det. Så kan jag liksom försöka hitta tillbaka till det.

– För jag har inget synfel, utan jag har bara den här kroniska inflammationen. 

Så det är mycket känsla som du får gå på i matcherna? 

– Absolut. 

Du möter motståndare som inte har problem med synen, borde det inte finnas någon typ av nackdel för dig?

– Nä, vi båda tränar stenhårt, jag tränar stenhårt på att bli så bra som möjligt. Så att, jag tror inte att det är några utav mina motståndare som går in och tänker att "ja men det här blir lugnt för att han ser inte så bra." Som jag sa, det är ingenting som påverkar mig. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista