Maddy Savage redaktör på The Local och tidigare BBC-journalist. Foto: Sveriges Radio.
Tidigare BBC-journalisten Maddy Savage från The Local. Foto: Sveriges Radio.

Stockholm har gjort Maddy till feminist

2:26 min

Inga taxichaufförer som raggar eller byggarbetare som busvisslar. I dagens Metro skriver den brittiska journalisten Maddy Savage att flytten till Stockholm har fått henne att se sexismen i Storbritannien.

I Storbritannien är feminism fortfarande så politiskt laddat. Många förknippar feminism med att bränna behåar och hata män.

– Skillnaden här är att statsministern pratar om feminism och män kan rösta på Feministiskt initiativ. Jag vill ha ett samhälle där både män och kvinnor kan säga 'ja, jämställdhet gynnar alla', säger den tidigare BBC-jounalisten Maddy Savage.

Idag bor Maddy Savage i Sverige och arbetar som redaktör på tidningen The Lokal. Hon märker att det finns fler kvinnliga förebilder i Sverige - både inom politiken, inom media och inom idrotten.

Här upplever hon inte att hon blir bemött på samma sätt som i Storbritannien - vare sig i yrkeslivet eller vardagen.

– Ingen frågar mig om det är tufft att vara kvinnlig journalist. Ingen visslar efter mig på gatorna här i Stockholm och taxichaufförerna frågar inte om jag har pojkvän, men det är sådant man ofta får höra i London.

Maddy Savage säger att hon är väl medveten om att Storbritannien är mer progressivt än många andra länder. Hon är också medveten om att det finns kvinnor runt om i världen som möts av betydligt värre förtryck.

Men att bo i Sverige har fått mig att inse exakt hur omgiven jag var av sexism där hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista