Damerna i Dalhem IF jublar efter vinst mot Rågsved. Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio
Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio

Nu utbildas de första kvinnliga domarna i Korpen

1:47 min

I måndags drog Korpen Stockholm igång en utbildning för kvinnliga fotbollsdomare. Helena Nordlöw, en av kursdeltagarna, har stora förväntningar på vad kursen kan resultera i.

Idag finns det drygt 80 domare i organisationen men hittills inga kvinnliga domare. Men Helena Nordlöw ser fram emot att ändra detta:

– Jag tycker att det är jättehäftigt att få vara med om det här. Dels för att jag har spelat fotboll många år och har saknat kvinnliga domare i Korpen. Men det är också kul att just Korpen Stockholm jobbar med det här.

Helena menar att jargongen inom fotbollsvärlden är ganska hård då det fortfarande är en stor mansdominerad värld, vilket kan försvåra det för kvinnliga domare.

– Som kvinna är man kanske lite mer känslosam, så som kvinnlig domare måste man vara lite mer hårdhudad, för attityden på planen skrämmer många.

Men hon är inte alls oroad för att kvinnliga domare kommer göra ett bra jobb.

– Vi damer kan ju reglerna minst lika bra som herrarna.

Däremot tror Helena att det kommer att dröja innan vi ser en kvinnlig domare i de stora herrmästerskapen, men hon känner att det går åt rätt håll.

– Förhoppningsvis kan den här satsningen som Korpen Stockholm gör leda till att andra organisationer får upp ögonen för detta och följer samma spår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista