Ebba Åkerman och Lina Lakso. Foto: Ylva Bogegård/SR
Ebba Åkerman och Lina Lakso. Foto: Ylva Bogegård/SR

Bjud en främling på middag

1:31 min

Ebba Åkerman tyckte att det vore trevligt att möta nya personer och kulturer genom att äta mat tillsammans. Så hon startade en middagsklubb som heter Invitationsdepartementet.

Ebba Åkerman jobbade tidigare som lärare i svenska på Svenska för invandrare och ser initiativet som ett bra sätt för människor att lära sig språk.  

Idén är lika enkel som den låter. Man anmäler sitt intresse för att bjuda in en person eller familj till sitt hem på middag. Människor som kommit till Sverige från ett annat land och som vill träna sig på att prata svenska men kanske inte hittar de möjligheterna i sin vardag. 

Middagsklubben Invitationsdepartementet för samman de som vill bjuda med de som vill bli bjudna och vips så får man en ny upplevelse och kanske nya vänner.

Lina Lakso som flydde från sitt hemland Syrien för två år sedan nappade på idén när hon efter nio månader i Stockholm fick information om möjligheten. Den första middagen hon gick på var hemma hos grundaren Ebbas föräldrar och hon var pirrig inför mötet:

– I början var jag lite nervös, för jag kände ju inte Ebba och hennes föräldrar. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista eller blyga eller sociala eller lika mig själv. Och idén om att en svensk familj, bjuder mig gratis på middag är konstig och oväntad för mig, säger Lina.

Hur gick det då?

– Dom var jättetrevliga och vi skrattade mycket och tog väldigt många bilder, berättar Lina. 

Här kan du läsa mer om Invitationsdepartementet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista