Frida Sjöström tävlar i Bikini Fitness. Foto: Erik Eriksson.
Frida Sjöström, en av världens bästa. Foto: Erik Eriksson.

Frida orolig inför SM i Bikini Fitness

Stjärnan om varför disciplinen växer: Tjejerna ser normala ut
5:52 min

Hon har varit stressad och känner att kroppen är seg. Ändå siktar Frida Sjöström på guld i helgens SM i Bikini Fitness.

Bikini fitness är relativt ny i Sverige. Disciplinen har bara funnits här i ungefär två år, men har växt explosionsartat.

– Den är inte så extrem om bodybuiling är. Tjejerna ser ganska normala ut när de är "off season" och inte står på scenen. Jag tror att det är därför det har exploderat, säger Frida som är en av världens bästa inom bikini fitness.

"On season" kallas det när de tävlande påbörjat sin diet för att trimma musklerna inför tävlingen. "Off season" är tiden däremellan när man tränar hårt och tillåter sig själv att äta lite mer för att fila på fysiken.

– Det är en livsstil och ett heltidsjobb. Det finns inga lediga dagar när man håller på med det här.

Frida har alltid tränat mycket och började tävla i USA. Hon har tidigare hållit på med dans och musik och tycker om att stå på scenen.

De som tävlar har alltid fuskbränna för att musklerna ska synas bättre i strålkastarna, och det finns regler att följa när det gäller vad man får ha på sig på scenen.

Domarna måste först godkänna kläderna.

– Det finns ganska klara restriktioner. Överdelen ska se anständig ut och bikinitrosan ska täcka en tredjedel av rumpmuskeln.

I helgen är det SM i Västerås. Frida ska tävla i klassen minus 166 centimeter, men känner sig lite extra spänd inför tävlingen.

– Kroppen har inte riktigt varit med mig de här sista dagarna. När man går upp på scenen är man ganska uttorkad för att få fram muskeldefinitionerna så mycket som möjligt. Stress gör att man kan ha problem med det här och jag tror att jag har varit ganska stressad. Kroppen är lite seg på att svara.

Men det kan ske underverk på bara några dagar, säger Frida hoppfullt.

– Jag vet att jag inte är nöjd om jag inte får guld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".