Musse Hasselvall besöker P5 STHLM. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio
Musse Hasselvall besöker P5 STHLM. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio

Musse var en mobbare - gör serie om mobbning

2:32 min

Musse Hasselvall brukade mobba andra människor. Nu gör han tv-programmet Det handlar om dig för att belysa just mobbning. 

I morgon börjar tv-programmet Det handlar om dig på SVT. Programledaren Musse Hasselvall möter i serien personer som är eller har varit mobbade. Men också de som står bredvid och tittar på och de som mobbar. En roll han kan mycket om eftersom han själv varit en mobbare. 

– Jag är gammal mobbare själv och tyckte att det var bra att försöka göra något vettigt med det. 

Musse Hasselvall fick insikter och lärde sig mycket om sig själv när han började att göra serien.

– Det är väldigt vanligt att jag får komplimanger för att jag tar mig för saker. Och jag pratade med en kille som heter Mattias som berättade hur han har varit utsatt. Han beskrev mobbare så som det jag ofta får komplimanger för.

Det handlar om dig fokuserar mycket på medlöparna. Forskning har visat att den största chansen att förändra mobbning är att göra något åt de som tittar på. 

– Det är en väldigt stor grupp. Mobbarna och de utsatta är liksom de minsta grupperna. Medlöparna är väldigt väldigt många. Och det finns många varianter där.

Musse Hasselvall räknar upp medlöpare som är aktiva, de som tittar på och skrattar och de som är helt tysta. Men han är tydlig med att alla är en del av mobbningen.

– Man måste ta tag i det som är problemet. Det är därför serien heter Det handlar om dig, för det handlar om alla. Alla är inblandade, säger Musse Hasselvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista