Hur formas vi av vår hembygd? Foto: Linda Hanneberg
Hur formas vi av vår hembygd? Foto: Linda Hanneberg

Hembygdens historia upprepar sig

"Vi söker en identitet i ett samhälle som är föränderligt"
0:52 min

Termer som hembygd, kulturarv och kulturell identitet är ständigt aktuella. Lars Fridén, producent för utställningen Situation Hembygd ser många likheter mellan dåtid och nutid. 

Den aktuella utställningen Situation Hembygd utforskar hur vi påverkas av platsen vi kommer ifrån. Man har valt att fokusera på begrepp som hembygd och kulturell identitet.

Ordet hembygd kan kännas gammalt och ur tiden, men producent Lars Fridén tror att termen är aktuell även idag. Bland annat beskriver han hur en snabb urbanisering skedde runt år 1900, något vi ser idag i stor utsträckning. 

– Folk flyttade in till städerna och lämnade landsbygden. Samtidigt började man prata om relationen till naturen något som också är aktuellt idag i form av miljöproblemen.

Migration är också något som kan länka samman dåtiden med nutiden.

– Då flyttade vi från Sverige till USA för att det var fattigt. Nu är det vi som tar emot migranter. Hur hanterar vi det?

Situation Hembygd vill försöka skapa ett nytt hembygdsbegrepp där inkludering och öppenhet ingår. Utställningen arrangeras av Stockholms läns museum.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".