Ylva Mårtens. Foto: Sveriges Radio
Ylva Mårtens. Foto: Sveriges Radio

Så pratar du med ett barn

1:54 min

Simon Garshasebi från Talkshow i P4 och P5 blir obekväm när han ska prata med barn. Proffset Ylva Mårtens ger råd.

Ylva Mårtens har jobbat för Sveriges Radio i över 40 år och är kanske mest känd för programmen Barnen och Fråga Barnen! och som initiativtagare till Barnens Romanpris. Om någon vet hur man pratar med barn så är det hon.

– Man ska inte lägga sig till med några speciella tonfall när man pratar med barn. Man ska vara sig själv och också kolla av - vad tycker de, hur känns det här och så vidare. Barn gillar inte när vi gör oss till. 

Ylva säger också att det är viktigt att tänka på hur vi ser på barn - att barn allt för ofta förminskas. Bland annat nämner hon flera olika talesätt i det svenska språket som till exempel att man säger "det är en sådan lekstuga".

– Då tror man att det är något kaotiskt, men har du någonsin varit inne i en lekstuga och sett barn pyssla? Det är ganska minutiöst arbete.

– Eller så säger man "sandlådenivå". Det finns så mycket fördomar. Vi måste lära oss att se barnen som de är nu och att barn i olika åldrar har olika kompetenser. De växer hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista