Johan Ernst Nilson äventyrare. Foto: Sveriges Radio. Tjuvskjuten elefant. Betarna har hackats bort och smugglats till Kina eller Thailand. Foto: AP Photo/ Boubandjida Safari Lodge/TT.
Johan Ernst Nilson såg fyra dödade elefanter. Fotomontage: Sveriges Radio och TT.

Johan dokumenterar tjuvjakten i Afrika

"De sågar bort elefanternas ansikten med motorsåg"
2:31 min

Äventyraren Johan Ernst Nilson har marscherat genom nationalparken Serengeti i Tanzania för att uppmärksamma den illegala tjuvjakten.

Projektet har fått namnet Not a walk in the park. Johan Ernst Nilsson genomförde marschen tillsammans med en engelsman och en amerikanare. Med på vandringen var också tre militärer beväpnade med AK47:or.

– Det är mycket tjuvjägare i det här området, förklarar Johan Ernst Nilsson.

Under marschen plockade de bort fällor de hittade. De dokumenterade allt de såg - filmade och fotograferade - bland annat fyra skjutna elefanter.

– Vi måste sluta skjuta djuren och göra det till en icketrend att göra pulver av noshörningshorn eller roliga små askkoppar av elefanter.

Det skjuts en elefant varje kvart, berättar Johan Ernst Nilson. 18 000 elefanter har skjutits de senaste sex åren.

– Då tar de bort ansiktet med motorsåg och lämnar djuret där, för att kunna med med betarna.

Johan Ernst Nilson har varit äventyrare sedan 1994 och har gjort ett 40-tal expeditioner, bland annat till Mount Everest och Nordpolen.

– Jag har sett djurarter sakta men säkert dö ut runt om världen. När det här med Cecil hände, när Cecil the lion blev skjuten, kände jag att någonting måst göras.

Johan och hans vänner ser sin vandring genom Seregeti i Tanzania som research som de hoppas att världen, kanske i framförallt afrikanska länder, ska lära sig något av.

Not a walk in the park har startat en insamling för att underlätta för nationalparker att skydda djuren. Tanken är att de ska få bättre radioutrustning, mörkerkikare och drönare för att kunna hålla koll på djuren och spåra tjuvjägarna.

– Vi hoppas på att ha 50 ytterligare "rangers" i Serengeti inom något år eller två, säger Johan.

Nu håller de på att sammanställa vad de sett och ska förmedla det vidare. Johan har redan gjort en intervju i brittiska BBC och ska till New York och träffa Röda Korset. Sen blir det en intervju i NBC News.

– De måste få ut budskapen om djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".