Veronica Stiernborg, initiativtagare till referensgruppen för ett feministiskt centrum i Husby. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Veronica Stiernborg, initiativtagare till referensgruppen för ett feministiskt centrum i Husby. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
P4 Stockholm

Husby centrum anpassas för kvinnor

1:51 min

Torget i Husby centrum är först ut i Stockholm med att få en feministisk stadsplanering. När centrumet renoveras får männens kafé flytta.

Veronica Stiernborg som också är ordförande för Vänsterpartiet Kista, tog initiativet till den referensgrupp som ska vara med i planeringsarbetet.

– Jag har tänkt att det  inte bara ska innefatta centrum utan också arbetsmöjligheter för kvinnor, utbildningar, hur vägar är byggda, bättre belysning, ett kvinnocentrum och fler kvinnliga företagare i centrum, säger hon.

Svenska Bostäder som äger centrumet ska bland annat, i dialog med en grupp kvinnor och arkitekter från KTH, göra torg och handelsstråk mer tillgängliga och trygga för kvinnor.

KTH har blivit internationellt uppmärksammad för sin forskning om hur både kvinnor och män ska få tillträde till det offentliga rummet på samma villkor.

Helen Larsson på Svenska bostäder säger att det finns en tydlig gatumaktsordning i Husby. Hennes enkätundersökningar har visat på att kaféet i Husby är en central faktor till att många kvinnor känner sig utsatta i centrum.

– Det många kvinnor reagerar på när de kommer upp från tunnelbaneutgången är att de känner sig kontrollerade och att man inte kan röra sig fritt på det torget därför att det sitter så många män på det kafeét. Vi har nu valt att flytta kaféet till det andra torget, säger Helen Larsson.

I slutet på oktober kommer Svenska bostäder att hålla kafée-kvällar en gång i månaden där forskare och arkitekter bjuds in för dialoger om hur ett jämställt centrum ska se ut.

Svenska bostäder vill ha fler kvinnliga butiksägare till centrumet.

– Vi kommer att satsa på kvinnligt företagande, säger Helen Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista