I det nya tv-programmet Makt hos mig flyttar kända politiker in hos unga vuxna. Foto: UR
I det nya tv-programmet Makt hos mig flyttar kända politiker in hos unga vuxna. Foto: UR

24-åriga Per berör inrikesministern med Spoken Word

2:38 min

I tv-serien Makt hos mig flyttar kända politiker in hos unga vuxna under 24 timmar. I det första programmet möts inrikesminister Anders Ygeman och 24-åriga Per, en kille som tagit sig igenom kriminalitet och missbruk.

Vad händer när åtta unga människor bjuder hem varsin politiker i 24 timmar? Den frågan ställde sig Utbildningsradion när de skapade det nya TV-formatet Makt hos mig.

I första avsnittet åker inrikesminister Anders Ygeman hem till 24-åriga Per i Vårberg. Per har tagit sig igenom problem med missbruk och kriminalitet, men arbetar idag med att hjälpa unga. Han har dessutom vunnit SM i Poetry slam, en uttrycksform han valde att använda sig av i mötet med inrikesministern.

- Det var det skummaste giget jag någonsin gjort. Det var inte mycket reaktion, men jag vet att det sjönk in och att han blev berörd. Det blir så intimt liksom. Det är en väldigt naken och personlig text.

Syftet med programmet är att lyfta och synliggöra ungas perspektiv.

– Tanken är att lyfta unga människors åsikter och perspektiv för både tittare och politiker, säger Ulrika Nulty, exekutiv producent på UR.

Första avsnittet av Makt hos mig sänds ikväll 21/10 kl 20:00 i SVT2. Programledare är Ison Glasgow.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista