Mari Forssblad. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio.
1 av 2
Mari Forssblad. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio.
Migranter går på en väg mellan Serbien och Kroatien. Foto: Matthias Schrader/TT.
2 av 2
Svårare för flyktingar att stanna i Sverige. Foto: Matthias Schrader/TT.

Partierna eniga om hårdare flyktingpolitik

Mari Forssblad, SVT: En väldig framgång för regeringen
7:21 min

Tillfälliga uppehållstillstånd, skärpta försörjningskravför anhöriginvandring, krav på kommuner att ta emot flyktingar. Regeringen och Allianspartierna har nått en överenskommelse om migrationspolitiken.

Totalt innehåller uppgörelsen 20 punkter, bland annat snabbare handläggningstider av asylansökningar och att personer som fått avvisningsbeslut ska skickas hem snabbare, bland annat för att frigöra fler boendeplatser.

Dessutom ska lagliga vägar för att söka asyl för flyktingar utanför EU utredas. En av punkterna handlar om att skapa fler platser i skolan, till exempel genom att olika dispenser beviljas, som för distansundervisning. Även friskolor ska få ta emot flyktingbarn.

När det gäller att underlätta för flyktingar att få jobb så har partierna kommit överens om att utvidga rut-avdraget med trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-tjänster. Utvidgat rut har drivits av både allianspartier och Miljöpartiet.

– Det är en väldigt framgång för regeringen, men också för Moderaterna, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mari Forssblad.

Överenskommelsen innebär också ökade försörjningskrav för anhöriginvandring.

– Den är ett Alliansförslag från början. Det här försökte Moderaterna införa för några år sedan, när Alliansen var i regering. Nu har man kommit fram till det här igen, säger Mari Forssblad.

– Kan du inte betala för dig ska du inte få ta hit dina släktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".