Simon Garshasebi har svårt att vara utan sin smarta telefon. Foto:Madeleine Ljungqvist/privat
Simon Garshasebi har svårt att vara utan sin smarta telefon. Foto:Madeleine Ljungqvist/privat

Simon går på digital diet

0:54 min

Har du insett att du är beroende av din smarta telefon? Talkshows Mia Bryngelson anser att sidekick Simon Garshasebi är det och gav honom en utmaning. 

Det är en sjudagars digital diet som terapeuten och författaren Patrik Wincent utformat. Mia utmanade sin sidekick Simon att följa dieten och han nappade. Om än med viss tveksamhet och svårast blev det när han fick höra om torsdagens utmaning. Att ladda telefonen utanför sovrummet, och  inte titta på telefonen den sista timmen innan läggdags.

- Vänta nu här! Vadå ladda telefonen utanför sovrummet? Det går ju inte, det är ju i den jag har mitt alarm! Jag kan ju inte ladda den utanför sovrummet för då kommer jag ju inte att vakna! Jaha, ja, då ses vi inte här då på torsdag morgon, säger Simon. 

Hur kommer det att gå för Simon? Och hur skulle det gå för dig? Vill du också testa en digital diet så följ uppmaningarna nedan:

Måndag
Sluta följa människor som inte är dina riktiga vänner, avbeställ oönskade mejllistor, ta bort program och appar som du inte använder.

Tisdag
Stäng av dina push-meddelanden.

Onsdag
Motstå frestelsen att titta på din telefon på morgonen.

Torsdag
Ladda din telefon utanför sovrummet, och titta inte på telefonen den sista timmen innan läggdags.

Fredag
Gå ut på middag, och lämna din telefon hemma.

Lördag
Avhåll dig en hel dag från att titta på eller skicka meddelanden på sociala medier.

Söndag
Stäng av din telefon hela dagen.

Här hittar du hela artikeln om den digitala dieten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista