John Alvbåge. Foto: Movember /TT.
John Alvbåge. Foto: Movember.

"Vi pratar för lite om prostatacancer"

5:40 min

Mäns problem är tabu. Det tror Emma Magnusson från Prostatacancerförbundet är förklaringen till att det är så tyst kring Sveriges vanligaste cancerform.

Den här månaden är det ett extra fokus på prostatacancer. På senare år har kampen symboliserats med mustascher.

– Skägg och mustasch har alltid varit en symbol för manlighet. Därför ser vi det som en bra symbol för kampen mot prostatacancer, säger Emma Magnusson från Prostatacancerförbundet.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. 27 män får diagnosen varje dag och Sverige är ett av de länder som har de sämsta siffrorna när det gäller överlevnaden. 

Emma Magnusson från Prostatacancerförbundet säger att symptomen är svåra att upptäcka.

– Man få problem med ryggen, med vattenkastning och med blod i urinen. I början ger det inga symptom alls. Därför är det så viktigt att kolla upp, säger hon.

Det finns en viss ärftlighet. Men vilka som drabbas, och varför, behöver det forskas mer om.

Tills dess jobbar Prostatacancerförbundet för att det ska införas allmän screening, så som sker med till exempel bröstcancer och livmoderhalscancer.

– Då tar man ett blodprov i armvecket hos sin vårdcentral och får reda på vad ditt psa-värde är. Det visar när cancern är tidigt utvecklad, säger Emma Magnusson från Prostatacancerförbundet. 

Under hela november pågår mustaschkampen som uppmärksammar cancerformen. Syftet är att samla in pengar för att bekämpa sjukdomen.

– Vi ger pengar till både forskning och kompetensutveckling för vårdpersonal, säger Emma Magnusson.

Hon tycker att det är viktigt att vi pratar mer om prostatacancer.

– Män pratar inte om sina problem, särskilt inte när det handlar så intima saker. Det här måste verkligen ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista