Annie Lööf (C) och rapparen Erik Lundin. Fotomotage: Pontus Lundahl /TT och Sveriges Radio.
Centerledarens namn låter som 'I need löv'. Fotomotage: TT/Sveriges Radio.

Erik Lundin rappar om Annie Lööf

3:33 min

Han har bytt artistnamn och gått från engelska till svenska. Idag släpper Erik Lundin EP:n Suedi.

Rapparen Erik Lundin är född och uppvuxen i Stockholms nordvästra förorter. Många känner igen honom som Eboi - hans tidigare artistnamn.

Första singel på nya EP:s heter Annie Lööf. Men den handlar egentligen inte så mycket om Centerledaren, förklarar Erik Lundin.

– På riktig Stockholmssvenska brukade man säga löv till pengar vilket jag tycker är fett nice, röding är ju slang för 500-lappen och Annie Lööf har rött hår.

– Det låter som 'I need löv'.

Erik Lundin säger att han inte har gjort några kompromisser på nya EP:n.

– Precis så som jag pratar med mina vänner, eller när du sitter på tunnelbanan, så vill jag att det ska låta. Då får jag inte kompromissa med språket för att nå en bredare publik.

För att alla ändå ska kunna förstå hans texter har Erik Lundin gjort en ordlista.

– Det är för de som vill sätta sig in i hur det låter och hur det pratas. Det här vill jag göra för samtiden och för kommande generationer som kan höra hur det var i Sverige 2015.

– Jag är övertygad om att det finns många ord i den här listan som en vacker dag kommer att vara vanliga ord i svenska ordlista, precis som ghetto och gus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista