Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson leder #mh15. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson leder #mh15. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gina, Kodjo och Linnea leder Musikhjälpen

Musikhjälpen kommer att ledas av komikern och programledaren Gina Dirawi, artisten Linnea Henriksson samt Musikhjälpen-veteranen Kodjo Akolor.

I år riktar Musikhjälpen ljuset mot klimatrelaterade katastrofer med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Årets insamling går till förebyggande insatser för att fler människor världen över ska överleva och inte behöva lämna sina hem på grund av katastroferna.

Uppdraget att leda den 150 timmar långa insamlingen, som i år kommer att direktsändas från den nya värdstaden Linköping 13–19 december, har gått till trion Gina Dirawi, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor.

Gina Dirawi är tillbaka som programledare för Musikhjälpen efter uppskattad medverkan både 2011 och 2012.

 – Det känns extremt kul att vara tillbaka till buren. Detta är ett av de få program som kombinerar musik, medvetenhet och engagemang. I den utvecklingen som vi alla genomgår tillsammans under Musikhjälpen-veckan, så utvinns det en otrolig varm och positiv energi som hela Sverige bidrar till. Det är väldigt mäktig energi att få ta del av, och jag hoppas att alla vill fortsätta att bidra till att återskapa den. Musikhjälpen är allas chans att göra något bra, lära sig något nytt och ha roligt samtidigt. 

Linnea Henriksson programleder Musikhjälpen för andra året i rad och har tidigare hjälpt till med insamlingar och själv uppträtt i glasburen.

– Det är ingen hemlighet att jag älskar Musikhjälpen, men jag ska ärligt säga att jag inte hade en aning om vad jag tackade ja till förra året jag fick uppdraget som programledare. Det förstår jag nu. Jag totalknockades av svenska folkets otroliga engagemang och det är svårt att beskriva hur mäktigt det var att förstå att vi på riktigt gjorde skillnad där, tillsammans. På ett sätt har en liten bit av mig aldrig lämnat buren och jag är väldigt glad över att få entra den igen, med ett tema mitt hjärta bankar hårt för. Nu kör vi, Sverige!

Årets veteran i sammanhanget är Kodjo Akolor som gör sitt femte år som programledare i Musikhjälpens glasbur.

 – Det känns så oroligt kul att få vara med igen. Jag ser fram emot att få dra igång, mer än någonsin faktiskt! Och jag hoppas att Linköpingsborna förbereder sig för fullt just nu så att de är redo att visa vilken stad som är bäst.

Kodjo Akolor

Kodjo Akolor Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kodjo Akolor Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kodjo Akolor gör 2015 sitt femte år i Musikhjälpen. Till vardags är han en av programledarstjärnorna i P3:s flaggskepp Morgonpasset i P3 och 2014 utsågs han av lyssnarna till Årets manliga programledare på Radiogalan. Han har under året turnerat med standup-föreställningen ”Brott mot Jantelagen” och var även programledare för Sveriges Radios stora musikgala P3 Guld 2015.

Linnea Henriksson

Linnea Henriksson. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Linnea Henriksson. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sångaren och låtskrivaren Linnea Henriksson slog igenom i Idol 2010 och medverkar för andra året i rad som programledare för Musikhjälpen. Hon tilldelades Alice Babs Jazzstipendium 2015 och har hittills släppt tre album – två soloalbum och ett med bandet Prylf. Hon har haft hits med låtar som "Lyckligare nu”, "Väldigt kär/Obegripligt ensam” och "Halmstad”. På P3 Guld-galan 2013 utsågs hon till Årets artist och sommaren 2014 gjorde hon programledardebut i "Hallå P3”.

Gina Dirawi

Gina Dirawi Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Gina Dirawi Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Multitalangen Dirawi har gjort sig känd som programledare, komiker och sångerska. Hon fick sitt stora genombrott när hon två år i rad programledde Melodifestivalen, och hon var med som programledare för Musikhjälpen redan 2011 och 2012. Hon har även lett Grammisgalan och vid två tillfällen röstats fram till Årets kvinnliga programledare på Kristallengalan. I år aktuell med de två SVT-programmen ”Ginas Värld” – där hon reser runt i världen för träffa människor hon är nyfiken på – och samtalsprogrammet ”Edit: Dirawi”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista