Flyktingar stoppas vid gränsen

Korrespondent i Danmark: Flyktingarna har tre val
4:43 min

Fram och med idag inför Sverige tillfälliga gränskontroller med anledning av den svåra flyktingsituationen.

Regeringen har, på begäran av Migrationsverket, beslutat att införa gränskontrollerna. Det innebär att polisen vid utvalda ställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige - bland annat Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland. 

De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

– Det här, säger man, är ett sätt kontrollera vilka som kommer in i Sverige. Migrationsverket säger att det absolut inte handlar om att färre ska komma hit utan om att de som kommer ska fångas upp av samhällets aktörer mycket tidigare, säger Sveriges Radios korrespondent i Danmark, Anna Landelius.

Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder ska ha med sig pass eller nationellt id-kort.

Men personer som väljer att ansöka om asyl vid svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet.

– Man har tre val; antingen kan man åka tillbaka till det senaste landet man varit, eller så kan man söka asyl i Sverige. vill man till Finland till exempel måste man hitta andra resvägar, säger Anna Landelius.

I Danmark finns inga planer på att införa liknande gränskontroller. De har tagit emot 15 000 asylsökande hittills i år - lika mycket som hela förra året, men långt ifrån de 190 000 som väntas söka asyl i Sverige.

– Danmark förstår Sveriges situation och jag har än så länge bara sett en förståelse för att man gör det här, säger Anna Landelius.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".