Vy över Tokyo. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio
Vy över Tokyo. Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio

I Japan ger ojämna nummer tur

"Fyra uttalas nästan likadant som död"
2:41 min

Sofi Lindbom bor i Japan där man ser jämna nummer på ett annat sätt än här. Fyra anses som en dålig siffra och inget säljs som fyrpack i affärerna. 

I Japan är fredag den trettonde inte en så stor grej utan befolkningen känner till otrusdagen genom filmer och liknande. 

Istället är det andra nummer som är otursnummer i landet.

– Nummer fyra är otursnumret nummer ett. Och det har jag fått beskrivet då att det är för att, hur man säger fyra uttalas nästan likadant som död, säger Sofi Lindblom som flyttade till Kobe, nära Osaka i Japan för ett par år sedan. 

Precis som med tretton här i Sverige så händer det att man hoppar över fyra i olika sammanhang. 

– Som hotellrum eller bord på restaurang. Ja, överhuvudtaget det här med nummer fyra så, man kan inte köpa saker i fyrpack till exempel. 

Oj, det har gått så långt? Då är det lite mer skrockfulla än vad vi är här? 

– Ja, man kan inte köpa någonting i fyrpack, det finns inte. Utan då är det fem det brukar vara.  

– Udda nummer generellt är mer lyckosamma än jämna. 

Det är raka motsatsen mot vad Agneta Lilja, som är lektor i etnologi, berättade i P5 STHLM:s morgonprogram under fredagen den trettonde november. Här i Sverige anses jämna nummer ge mer tur än ojämna sa hon då.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".