Flyktingboende. Foto: Jesica Gow/TT
Flyktingboende. Foto: Jesica Gow/TT

"Stockholm har resurser för att ta emot flyktingbarn"

2:56 min

Enligt Migrationsverket är antalet inkomna asylansökningar från ensamkommande barn nu uppe i 27 763 hittills i landet i år.

Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm, vittnar om en exceptionell situation, men menar att det finns resurser att ta hand om barnen.

Exakt hur många ensamkommande barn som finns i Stockholm för tillfället är svårt att svara på.

– Det är en väldigt komplex fråga. Från och med 1:a september till och med i tisdags har det kommit 3 300 barn till Stockholms central. De ska sedan in i asylprocessen och anvisas till en kommun. Ungefär en tredjedel av dem anvisas till Stockholm.

Enligt Veronica måste man också räkna in barn som kan vara kvar i asylprocessen från tidigare år, något som gör en sammantagen siffra svår att räkna ut.

– Det är nästan omöjligt att räkna ihop hur många ensamkommande som befinner sig i Stockholm just nu.

Det är en ansträngd situation för socialförvaltningen i Stockholms stad, men enligt Veronica är det än så länge för tidigt för att tala om någon kris.

– Vi har kapacitet för ungefär 1 800 barn och just nu har vi 985 barn på de platserna. Dock har det varit ansträngande att hitta lokaler och personal, det gäller alla kommuner. Man kan inte tala om någon kris i Stockholm, men det är ett exceptionellt läge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista