Kuddar och mattor i de franska färgerna på kyrkans golv. Foto: Nadya Norton/Sveriges Radio
Kuddar och mattor i de franska färgerna på kyrkans golv. Foto: Nadya Norton/Sveriges Radio

Gudstjänst belyser terrorns offer

4:37 min

I Katarina kyrka på Södermalm hölls i dag en välbesökt gudstjänst med ett särskilt fokus på fredagens terrordåd i Paris.

För kyrkoherden Olle Carlsson väcktes obehagliga minnen till liv när beskedet om terrordåden kom i fredags. Han besökte nämligen den franska huvudstaden precis efter terrorattentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo i vintras.

– Det kommer så nära oss. Paris är ju en stad som vi alla har en relation till. Det är nästan som det händer i vår egen farstu, säger Olle Carlsson.

I de här sammanhangen har det sagts att gud är större. Vad tänker du kring att de som gjort det här blandar in religion?

– Det finns väldigt fina och goda exempel på vad religionen gör i vår värld. Men det finns också skrämmande exempel. Det här är ett viktigt tillfälle för människor av olika tro och livsåskådning att sluta sig samman kring kärleksbudet, säger Olle Carlsson.

Hinda Hammy var en av många besökare. Hon läste också upp en dikt vid dagens gudstjänst.

– Jag känner sorg och jag är ledsen. Jag hoppas det ska ta slut det här. Det känns som någon sjukdom som sprider sig, särskilt i Europa, säger Hinda Hammy.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista