Många har lagt in franska flaggan som filter på sin profilbild. Foto: Sveriges Radio.
Många visar stöd genom att ändra sin profil. Foto: Sveriges Radio.

Kritik mot Facebooks filter

Experten: Det blir som masspsykoser
3:48 min

Du har säkert sett dem. Alla de som lagt in franska flaggan som ett filter på sin profilbild på Facebook efter terrordåden i Paris i helgen.

Tanken med funktionen, som lagts dit av Facebook, är att användare ska kunna visa sin medkänsla med fransmännen som drabbades av de värsta terrordåden i Europa sedan andra världskriget.

– Många vill visa empati och det har blivit en slags kollektiv sorg över att något sådant här kan hända så nära oss. Man visar att det inte är okej, säger Nina Jansdotter, som är beteendevetare och konsult inom sociala medier.

Hennes bild är att väldigt många har valt att visa sitt stöd genom att ändra sin profilbild på Facebook. I hennes flöde är det ungefär varannan.

Men Facebook får kritik för hur de har jobbat med den här funktionen under helgen.

– Facebook har valt att möjliggöra den franska flaggan, men inte andra. Varför finns det inte någon möjlighet att visa den libanesiska flaggan, säger Nina Jansdotter och syftar på terrordådet i Beirut som inträffade dagen innan dåden i Paris.

Vad svarar Facebook på detta?

– Jag har inte sett någon kommunikation fråga Facebook om det. Jag vet att det är många som har sökt dem men inte fått svar.

– Men bara för att det är närmare oss reagerar vi. Annars hade man behövt byta flagga var och varannan dag för det händer hemska saker runt om i världen.

Nina Jansdotter har själv valt att tillfälligt ändra sin profilbild. Men hon tycker att man ska tänka sig för innan man gör likadant.

– Jag kände att det var rätt för mig. Sen är det alltid viktigt att vara källkritisk och fundera på vem står bakom, vem är avsändaren och varför.

– Ibland blir det nästan som masspsykoser när någon börjar och många okritiskt hänger på.

Jag byter ej, på grund av att det händer överallt varje dag. Jag hade gärna bytt till en sån profilbild som visar att jag stödjer alla som just nu lever i krig, förtryck och misär.

Det som hände i Paris är hemskt, men man fper inte grlömma alla andra männisikor som dör i krigets händer. Vem ändrar sin profil för det?

Ja bytte. För mig handlar det inte om Frankrike specifikt utan om solidaritet och ett enat statement mot terrorn. Tricoloren eller inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".