Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Stockholmare mer på sin vakt

2:51 min

Efter händelserna i Paris är det många stockholmare som känner viss oro. Vännerna Kristoffer och Ayleen säger att det likaväl hade kunnat hända i Stockholm.

– Man kanske har blicken öppen mer och har tankar som springer runt i huvudet, men är fortfarande ganska avkopplad. Man har ändå gott på de här gatorna hela sitt liv och ingenting har hänt.

Men det var nära. 2010 sprängde sig en självmordsbombare mitt i centrala Stockholm - mitt i julhandeln. Lyckligtvis gick det inte som han tänkt sig.

Ingen person kom till skada. 

Ändå känns tanken på terrorattentat i Stockholm ganska avlägsen, tycker Ayleen.

– Den tanken kommer inte på samma sätt. Man är lite orolig för resten av världen, men inte för Stockholm. Inte än, säger hon.

Europa har alltid varit en trygg del av världen. Kristoffer tror att det är därför många reagerar så starkt efter terrordåden i Paris när det i själva verket sker liknande terrordåd på flera andra ställen i världen.

– Det är lite ignorant att bara ha ögonen för Paris, säger Kristoffer. Man blir nojig, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista