Eurosedlar i ett kuvert. Foto: Stefan Gustavsson /TT.
Kuvertet delas ut varje månad. Foto: Stefan Gustavsson /TT.

De cyklar ut och ger kontanter

4:20 min

Varje månad träffas ett gäng vanliga stockholmare från The Awesome Foundation och pratar om häftiga projekt som finns i staden. Sen skänker de pengar - från sina egna fickor.

Det startade i Boston i USA för sex år sedan. Nu har The Awesome Foundation spridit sig över hela världen. Det handlar om en ideell organisation som ger pengar till saker de tycker är feta. 

Stockholm är inget undantag.

Sedan ett år tillbaka finns en grupp stockholmare med vitt skilda yrken och bakgrunder som är övertygade om att det finns en massa kreativa och engagerade människor där ute. De bor och jobbar i olika delar av staden och vill driva samhället i positiv riktning och göra Stockholm mer "awesome".

Grundaren av Stockholmsfilialen, Nicklas Wallberg, fick idén när han arbetade i Australien och arbetade med att spela in musik på spårvagnar. De var i början av projektet och hade ont och pengar när Nicklas hörde talas om The Awesome Foundation. Han anmälde sig på sajten och trodde inte sina öron när någon plötsligt ringde och ville stämma träff.

– Jag undrade om det var på riktigt, men vi möttes i en gatukorsning. Jag såg en snubbe som kom med en hipstercykel och jättestort afro. Han frågade om jag var Nicklas och gav mig ett kuvert med 5 000 spänn i kontanter.

Varje månad träffas medlemmarna i Stockholm och skänker 500 kronor var av sina egna pengar till ett lokalt projekt eller en idé som de tror på.

– Man skulle kunna säga att det är en ren förlustaffär för oss. Vi går back, säger Nicklas och skrattar.

– Men en gång har jag varit på andra sidan själv och fått pengar och förstått hur viktigt det är. Nu har jag familj och jobb och inte tid att driva stora grejer själv, så då tänkte jag att jag faktiskt har möjligheten att göra det som andra gjorde för mig. 

Allt som krävs för att få pengar är att man anmäler sitt projekt på hemsidan. Sen röstar medlemmarna på vilket projekt som är bäst.

På listan över häftiga saker finns dansade cykelbud i innerstaden, kodknackande tonårsflickor i Rinkeby och en musikstudio för queers och transpersoner i Värtahamnen.

– Det ska gärna vara något som är lite nytt och lite spännande som gör Stockholm lite mer "awesome".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista