Prideflaggan för transpersoner/TT
Prideflaggan för transpersoner. Foto:TT

De manifesterar till minne av transfobins offer

2:06 min

Idag är det Transgender Day of Remembrance, den internationella dagen för att minnas och hedra de som dött till följd av transfobi under året.

Frank Berglund är vice ordförande på RFSL ungdom och enligt honom handlar den här dagen dels om att minnas de som gått bort till följd av transfobin, men också att fortsätta deras kamp.

- Vi minns de som gått bort, men ska också hedra kampen de fört och föra den kampen vidare. Det här handlar dels om personer som blir mördade, men också om personer som tar sitt eget liv till följd av transfobi.

Trots det menar Frank att utvecklingen har gått framåt de senaste åren.

- Jag upplever att det har blivit bättre de senaste åren. Vi har inte tvångssterilisering av transpersoner längre. Det sker många politiska processer för att förbättra transpersoners situation.

Dock menar han att finns det fortfarande mycket kvar att göra.

- Det behövs mycket mer fokus på transfrågor. Till exempel vill vi att transpersoner räknas in i hets mot folkgrupp-lagen.

RFSL ungdom anordar en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm idag kl 18 med anledning av Transgender Day of Remembrance.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista