Johan Englund. Foto: Gurgin Bakircioglu /Sveriges Radio.
Johan Englund. Foto: Gurgin Bakircioglu /Sveriges Radio.

Johan knarkade varje dag

"Böter fick mig inte att sluta"
5:13 min

Johan Englund började missbruka när han var 16 år. Han rökte gräs och injicerade heroin tills han blev 23. Under den perioden var han bara nykter i tre dagar.

En av Johans nyktra dagar var hemma i Sverige när han helt enkelt inte lyckades få tag i några droger. De andra två dagarna var han utomlands.

– Jag var i Norge en gång på en familjetillställning när jag var 17. Jag var där i några dagar och lyckades ta något piller en dag, lyckades dricka en dag men så var det två dagar som jag var nykter - sjukt ofrivilligt.

Johan Englund har blivit dömd för ringa narkotikabrott flera gånger, men säger att straffen varit verkningslösa.

– Det har inte rört mig i ryggen, mer än att det är trist med böter.

Enligt en granskning som SVT har gjort minskar andelen langare som grips. I stället är det drogmissbrukarna som åker fast.

– Man borde se över vad man får för resultat när man arbetar så här, säger Johan Englund. Det kostar väldigt mycket pengar att ta fast folk, men vad får vi för resultat?

Idag är Johan Englund drogfri och jobbar som kontaktperson för ungdomar i missbruk och kriminalitet.

Han tycker att det borde läggas mer resurser på att få missbrukarna att sluta använda droger.

– Ingen har gjort någon vårduppföljning på mig när jag har torskat för ringa narkotikabrott. Jag fick min bot, betalade den och sen var det över liksom.

– För mig är det väldigt märkligt att folk söker till behandlingshem men blir nekade för att det inte finns pengar. Samtidigt lägger vi pengar på att jaga brukarna, säger Johan Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".