Man vid dator. Foto: Björn Dalin/SVT
Det finns vissa risker när vi väljer lösenord. Foto: Björn Dalin/SVT

Svårt att välja ett säkert lösenord

4:16 min

En ny undersökning kring svenskarnas lösenord visar att det finns en del risker med våra val av lösenord, skriver Metro.

– Alldeles för många människor väljer ett lösenord som man kan gissa. Det är ett lösenord som är ett vanligt ord och så lägger man till lite siffror på slutet eller i början, säger Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor.

Vad kan det vara för vanligt ord?

– Det man ser ofta är sommar 2015 eller vinter 2015, sådana lösenord ser man ofta.

Vad tror det beror på?

– Det är svårt att komma på ett rimligt lösenord, det är inte så enkelt. Det ska gå att komma ihåg och vara tillräckligt starkt. Så är man under tidspress och tar det man kommer på. Vi är inte så bra att komma på slumpmässiga ord.

Vad finns det för risker?

– Det är så att man testar de orden. Man har en ordbok med vanligt förekommande ord och då går det att testa många lösenord på kort tid.

Det vanligaste är att man väljer korta lösenord och man varierar inte så mycket och använder gärna småbokstäver. Internationellt väljs abc 123 av fem procent i världen.

– Gör vi svårare lösenord så kommer vi inte ihåg dem och skriver gärna upp dem på en lapp som man sätter upp på skärmen. Ett annat vanligt fel är att man använder samma lösenord på flera olika ställen. Blir en knäckt så blir alla knäckta.

Hur vanligt är det att ens lösenord blir hackat?

– Väldigt vanligt måste man tyvärr säga. Det är en konstant pågåeende aktivitet.

Hur ska man då tänka?

– Det bästa är att tänka på en mening och använda den.Ganska lätt är att blanda olika språk och använda specialtecken. Då får man ett långt lösenord med en specialkaraktär med olika tecken som man kommer ihåg.  

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista