Stockholms tunnelbana. Foto Maja Jakobsson /TT.
Akrivfoto Maja Jakobsson /TT.

Kvinnan tvingade Mazlum visa sin väska

"Jag är lika rädd som mina ljushåriga vänner"
3:16 min

Han hade varit och tränat och stod i tunnelbanan när en kvinna plötsligt skrek att han skulle öppna sin väska. Där låg träningskläder och en blöt handduk.

Efter terrorattackerna i Paris och den höjda terrorberedskapen i Europa är det många stockholmare som känner sig extra oroliga. Samtidigt är många också rädda för att misstänkliggöras eller uppfattas som terrorist på grund av sitt utseende.

En som råkade ut för detta, och skrev ett inlägg om det på Facebook, är stockholmaren Mazlum Punar. Han hade varit och tränat och gjort några ärenden på Östermalm när han kände att en medelålders kvinna satt och stirrade på honom på tunnelbanan mot Slussen.

När vi passerar T-centralen och ska börja rulla in mot perrongen i Gamla stan får kvinnan nog. Hon skriker något. Jag tar ut mina hörlurar. "Öppna din väska!" [...] Jag vet inte vad jag ska säga. "Absolut", mumlar jag fram. Öppnar väskan. Där ligger träningskläder och en blöt handduk. Hon fnyser och tittar ut genom fönstret. Jag fick inte ett "sorry" eller ens ett "okej".

Nu frågar sig Mazlum vad som håller på att hända i Sverige. Han upplever att vi håller på att dela upp varandra i läger, och att det är precis det terroristerna vill.

– Jag och mina ljushåriga vänner är ju lika rädda för vad som skulle kunna hända. Jag är bara människa jag med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".