Person som kräks vid toalett. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Person som kräks vid toalett. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så skyddar du dig mot vinterkräksjuka

"Många räds vinterkräksjuka"
2:40 min

Nu är det högsäsong för vinterkräksjuka men vad kan man egentligen göra för att skydda sig? 

Vinterkräksjuka smittar mellan personer, kontaminerade ytor som toaletter, via mat eller förorenat vatten. Vinterkräksjuka är en magsjuka som orsakas av ett virus som är väldigt smittsamt. 

– Det viktigaste rådet är god handhygien. Alltid tvätta händerna efter toabesök och innan man äter. Viktigt att tvätta med tvål och vatten för handsprit hjälper inte mot det här viruset, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Varför tror du många är så rädda för just vinterkräksjuka?

– Alla som haft det vet att det är en otrevlig upplevelse. Många räds den eftersom den är så smittsam, det är svårt att skydda sig.

Kan alla få den här sjukdomen?

– Man brukar säga att 20 procent av befolkningen inte är mottagliga för smitta och det beror på en mutation som gör att viruset inte tas upp av tarmslemhinnan.  

Hur länge är det viktigt att stanna hemma?

– För det första är det viktigt att stanna hemma. Sen är det svårt att svara på hur länge man ska stanna hemma för smittorisken sitter kvar ett tag efter att man själv blivit frisk. 

Går det att säga hur tuff årets säsong kommer bli?

– I år är det extra svårt att se hur tuff årets säsong blir. Man har kunnat se ett mönster på vartannat år men det bröts förra året. Vi får helt enkelt hoppas på att vi får en till mild säsong.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".