Programledare Rasmus Almerud och Vera Carlbaum. Foto: Anna Isbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Programledare Rasmus Almerud och Vera Carlbaum. Foto: Sveriges Radio.
Vera Carlbaum bakom Kampanjen 77. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Vera Carlbaum bakom Kampanjen 77. Foto: Sveriges Radio.

Hjälp Syrien - på krogen

2:56 min

Ta ett glas vin och bidra med pengar till de krigsdrabbade människorna i Syrien. Det är Veras Carlbaums tanke med Kampanjen 77 som dragit igång i Stockholm.

Situationen för alla miljoner människor som är på flykt just nu blir allt värre. Stockholmstjejen Vera Carlbaum fick nog och bestämde sig för att göra något. 

Men att samla in pengar och få folk engagerade är inte alltid det enklaste sättet. Därför startade Vera Carlbaum Kampanjen 77 - en kampanj som går ut på att ta välgörenheten till där folk redan är och spenderar pengar, istället för att försöka locka folket till välgörenheten.

Namnet handlar om att bidra med 77 kronor. Det är allt som behövs för att ge en familj i Syrien mat i en hel månad.

Via sina kontakter från jobbet på Berns har Vera och kompisen Lina Önnerud lyckats få tio krogar och restauranger att hänga på - bland annat Boqueria, Bleck, Adam och Albin och Scandic Malmen.

Krogarna samlar in pengar till matpaket på lite olika sätt. Ett ställe skänker 77 kronor för varje glas vin, öl eller cava, ett annat tar 77 kronor i entréavgift som går rakt till projektet, ett tredje tar 77 kronor för en middag.

– Det är väldigt praktiskt att göra något som folk tycker är kul, och samtidigt göra något bra. Till exempel är det väldigt roligt att gå ut och dansa på fredagar och lördagar, säger Vera Carlbaum.

Över sju miljoner människor är på flykt inom Syriens gränser. 

– Vi blir inte lika påverkade av det eftersom att de inte når oss, säger Vera Carlbaum.

Varför ville du fokusera på dem?

–Det är en sådan katastrof där nere. Kriget har pågått i över fem år och vi ser inget slut. Jag tycker inte att man ska glömma bort konflikter bara för att det inte rapporteras om det i media.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista