Därför borde alla vara feminister

Vill att flera ska reflektera över sin vardag
3:32 min

Idag får alla gymnasieskolor i Sverige boken Alla borde vara feminister av Chima­manda Ngozi Adichie - en bok som gynnar både män och kvinnor, enligt Sveriges Kvinnolobby.

Författare är prisbelönta Chima­manda Ngozi Adichie. Hon skrev boken Alla borde vara feminister efter en föreläsning och kan ses som hennes personliga upprop för en feminism som angår oss alla.

Föreläsningen samplades och finns bland annat med på världsstjärnan Beyoncés låt Flawless.

Albert Bonniers Förlag översatte boken och ville göra något mer. Idag skickas boken ut av bland annat Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, TCO och LO till samtliga gymnasieskolor i Sverige - som en gåva till alla elever i årskurs två.

– Det är en tid i livet då vi tror att man kan ha stor nytta av feminism, säger Clara Berglund ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

– Boken gör feminism tillgänglig och pratar om feminism på ett enkelt sätt och är inte så akademiskt. 

Clara Berglund säger att feminism handlar om att erkänna en struktur som överordnar män och underordnar kvinnor, och om att vilja motarbeta den strukturen.

– Det inbegriper lika möjligheter för kvinnor och män att forma samhället och sitt eget liv.

Som exempel på det nämner Clara Berglund lika lön och lika ansvar för barn och hem. Dessutom handlar det om att motarbeta mäns våld mot kvinnor.

– Boken handlar om att reflektera över sin egen situation och över saker som man ser i sin vardag, säger hon.

Tror du inte att boken kan uppfattas som propaganda?

– Om det är propaganda för en bättre värld har jag inte så mycket emot det.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".