Felicia och Bella. Foto: Lisa Friberg /Sveriges Radio.
Felicia och Bella. Foto: Lisa Friberg /Sveriges Radio.

Konstnärers frihet väcker debatt - igen

"Var medveten om hur du gör det"
3:19 min

Stockholmarna Felicia och Bella tycker att man bör vara försiktig inom konsten så att man inte kränker andra människor. 

Anna Odells iscensatta självmordsförsök, Lars Vilks rondellhund, NUG:s grafittiattack och Pål Hollenders knarkhög är bara i några konstverk i raden som skapat rubriker.

De senaste dagarna har det återigen blossat upp en debatt om huruvida en konstnär har rätt att göra vad som helst i konstens namn.

Nu är det konstnären Makode Linde som är i farten. Han har döpt sin kommande utställning till "Negerkungens återkomst", vilket har orsakat en spricka inom Kulturhusets ledning. 

Kritikerna anser att namnet är olämpligt och rasistiskt. Men åsikterna går isär.

– Jag känner att konst ska ju vara väldigt fritt, men om det kränker någon tycker jag att man bör undvika det, säger Felicia från Fruängen.

Felicia förstår att man kan känna att det är en rättighet att man ska få uttrycka den konsten man vill. 

– Man kanske kan uttrycka det på ett annat sätt så att man ändå förstår vad det är personen menar. Att undvika just speciella ord eller sätt att uttrycka det på men ändå försöka få fram sin åsikt. 

Bella från Midsommarkransen tänker, precis som Felicia, att man bör vara försiktig så att man inte kränker någon. 

– Konst ska ju vara till för att ta upp frågor som man kanske är lite rädda för att diskutera i samhället, och tabubelagda saker. Samtidigt som man kanske ska vara lite försiktig med att kränka folk.


 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".