Skådespelaren Jack Black poserar med en t-shirt medtryck på bar överkropp.  Foto: AP Photo/Amy Sancetta/TT.
1 av 2
Skådespelaren Jack Black visar bringan. Foto: AP Photo/Amy Sancetta.
Intendent Cecilia Wallquist från Nordiska museet. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Intendent Cecilia Wallquist från Nordiska museet. Foto: Sveriges Radio.

Fler män rakar bort håret

Intendent Cecilia Wallquist: Rör den yngre generationen
1:51 min

Länge har kvinnor stått med rakhyvel och sax för att ta bort oönskat kroppshår. Nu har det hårfria idealet spridit sig till män.

Cecilia Wallquist, intendent från Nordiska museet, säger att det har funnits ett ideal där kvinnor inte förväntas ha hår på kroppen - ända sedan antiken.

– Men hos män har kroppshår varit tecken på styrka och virilitet. Män har genom historien både fått ha hår, och inte ha hår.

På senare tid har det hårlösa kroppsidealet även nått männen, säger Cecilia Wallquist. Allt fler unga killar rakar både bröst, ben, armar och kön.

– Den manliga kroppsbehåringen är en generationsfråga. Nu finns ett kroppshårsfritt ideal även hos män. Men det är något som rör den yngre generationen, inte den äldre generationen.

Alla människor har ungefär fem miljoner hårsäckar på kroppen - bara 200 000 finns på huvudet. Därför tycker Cecilia Wallquist att vi borde se håret på kroppen som något fullt naturligt.

– Vi har hår på kroppen av en anledning. I forna tider var det ett skydd för att klara av att hålla kroppstemperaturen. Idag ger det signaler - när vi fryser och vid njutning reser sig håret. Det är som ett slags känselspröt, säger hon. 

På fredagen pratar Cecilia Wallquist om hår i alla dess former och skepnader under en temakväll på Medelshavsmuseet i Stockholm.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".