#frånkriget
#frånkriget

Amela tacksam för mottagandet i Sverige

"Kvinnorna hade verkligen stora hjärtan"
7:29 min

När Amela de la Cruz var 19 år tog hon sin lilla dotter och flydde från den serbiska armén under kriget i forna Jugoslaven.

Amela de la Cruz kom till Sverige för 22 år sedan. Då var hon 19 år gammal och hade med sig sin pojkvän och deras ettåriga dotter.

– Vi flydde ifrån en stad som var ockuperad av den serbiska armén som heter Banja Luka. Vi försökte fly flera gånger men misslyckades av olika anledningar.

Konflikten i forna Jugoslavien är den mest förödande i Europa sedan andra världskriget. Över 100 000 människor dödades och över två miljoner tvingades på flykt.

Amela de la Cruz kände att hon inte hade något val. Drivkraften att lämna kriget handlade om att rädda livet på sin dotter.

Till slut lyckades Amela lämna kriget. Flykten till Sverige tog flera dagar med buss och när de kom fram hade dottern fått feber och öroninflammation.

– Jag är evig tacksam den snälla killen som tog hand om oss i Trelleborg 1994, när min dotter hade öroninfektion. Jag minns att vi satt i bilen som kördes av killen med långt, blont hår och att han verkade vara världens snällaste varelse. Förutom medlidande visade han en uppenbar stolthet och lycka över att kunna hjälpa oss.

Amela känner att hon hade tur. Hon och dottern hamnade till slut på ett boende i norra Stockholm där kvinnorna på gården tog hand om dem. Kvinnorna visade hur man bakade bullar, använde en potatisskalare och hur man firar midsommar.

– De var min ingång till det svenska samhället.

Idag jobbar Amela som lärare i en av Stockholms förorter och träffar ensamkommande barn dagligen. Hon har utbildat sig, är politiskt aktiv och kämpar för ungdomar i förorten.

Hennes dotter utbildar sig också till lärare.

– Jag är medveten att det krävs starka viljor för att klara integrationen på rätt sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".