EU-migrant som ber om pengar på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tor Johnsson/TT
EU-migrant som ber om pengar på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tor Johnsson/TT

Därför kommer EU-migranterna till Stockholm

"Rumänien är ett helvetesland"
2:54 min

Expressens reporter Magda Gad har gjort en reportageserie om tiggarna vi ser på Stockholms gator. Här beskriver hon sina möten med människorna som lever i Rumäniens slumområden.

Människor som tigger på Stockholms gator är sedan länge en vanlig syn. De flesta kommer från Rumänien, men hur ser deras liv ut när de inte är i Stockholm?

Journalisten Magda Gad har tillbringat sju veckor i Rumänien för att ta reda på mer om romernas och andra utsatta gruppers livssituation i hemlandet. Resultatet blev reportageserien #Därförkommertiggarna i Expressen

Magda konstaterar att beslutet att tigga ofta är ett rationellt val.

– Rumänien är ett helvetesland. Framförallt ur den aspekten att det är väldigt svårt att försörja sig. Vissa grupper, som till exempel romerna, har det extra svårt och måste ha någon slags försörjning. Då kommer de hit.

Samtidigt menar hon att beslutet att åka till andra länder och tigga inte är okomplicerat.

– Frågan är komplex. Om man tackar nej till ett vitt jobb med dålig lön i Rumänien för att åka till utomlands och tigga så upprätthåller man ett utanförskap. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".