Många flyktingar har genomlidit hemska saker påväg till Sverige. Foto: Adel Hana/TT
Många flyktingar har genomlidit hemska saker påväg till Sverige. Foto: Adel Hana/TT

Eldsjälen Therese återger flyktingars berättelser

"Kaptenen hällde bensin över kvinnor och barn på båten"
2:14 min

Volontären Therese Sowilam jobbar med att hjälpa nyanlända flyktingar på ett asylboende i Nynäshamn. Där får hon ta del av många hjärtskärande historier.

Eldsjälen Therese Sowilam är en av personerna bakom Knutpunkt Nicksta. Där lägger hon ner massor av arbete för att de asylsökande som finns på boendet ska få en så meningsfull vardag som möjligt.

Genom sitt ideella arbete har hon fått ta del av många hemska historier från människor som riskerat sitt liv på medelhavet. Särskilt en historia berörde Therese extra mycket.

– Det kom en mamma med hennes vuxna dotter till boendet. Tillsammans hade de tagit sig från Turkiet till Grekland på en liten båt som var helt överfull.

Dessutom visade det sig att båtens kapten var galen.

– De berättade för mig att kaptenen slog kvinnorna, som han hade placerat över däck, när deras barn inte ville vara tysta, berättar Therese.

När båten blev stoppad av tullen mitt ute på havet, bestämde sig kaptenen för att så många passagerare som möjligt skulle straffas.

– Kaptenen ska ha hällt bensin över alla kvinnorna och barnen på båten. När tullen beslöt sig för att skjuta honom, blev istället en 14-årig pojke träffad. En pojke som för mindre än en halvtimme sedan viskat till mamman och hennes dotter att han drömde om att bli läkare i Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".