Grisar. Foto: Lars Pehrson/TT
Grisar. Foto: Lars Pehrson/TT

Grisen - en intelligent julmatsklassiker

"De måste få vara sociala för att må bra"
4:19 min

Visste du att grisen är ett av de mest intelligenta djuren i världen? Författaren och forskaren Martin Ragnar har skrivit boken Grisens historia - så mycket mer än fläsk.

Martin Ragnar menar att grisen är ett av världens mest intelligenta djur och berättar att det finns tester där apor, grisar och hundar jämförts i deras inlärningsförmåga. Resultatet från försöken visar att apor och grisar lär sig ungefär lika snabbt medan hundar är betydligt trögare i jämförelse.

Har grisar känslor?

– De har de med all sannolikhet. De är väldigt sociala, precis som en hund. Det är väldigt viktigt för grisar att få vara sociala med andra för att må bra.

Martin tror att en av anledningarna till att vi har många negativt uttryck om djuret är att vi måste nedsätta den för att mentalt klara av att äta den.

– Grisen är för lik oss människor för att vi annars ska kunna hantera att kunna äta den.

Varför äter vi julskinka?

– Grisen är nära förknippad med svensk kultur och bakåt i tiden har vi varit svindyrkare. Vi har en historia av att offra en galt vid midvinterblotet och det är därför vi idag har grishuvud på vissa julbord. Genom vår historia till grisen blir det även naturligt att julskinkan får plats på våra julbord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".